preskoči na sadržaj

Osnovna škola Blato

ŠKOLA BUDUĆNOSTI

Hardworkers | AI Chatbot | STEMI

Održana završna konferencija pilot projekta „Škola budućnosti“ 

 

 

 

Završnom konferencijom je zaključeno prvo izdanje zajedničkog projekta STEMI-ja i Infobipa, kojeg u ulozi glavnog partnera podržava tvrtka A1 Hrvatska. Više od tisuću učenika iz 60 škola diljem Hrvatske imalo je priliku u pola godine kroz praktičan rad izrade chatbotova doći u izravan doticaj sa svijetom umjetne inteligencije. 

Rad učeničkog tima naše škole „Hardworkers“ osvojio je treće mjesto u kategoriji osnovnih škola, što predstavlja izuzetan uspjeh čega ni mi sami nismo svjesni.  

Tim „Hardworkers“ sačinjavali su: Petar Borovina, Franka Borovina, Iva Cetinić, Ema Čerina, Sara Drušković, Karlo Petković i Barbara Tomašić uz mentorstvo učitelja Kristine Begić i Zorana Sardelića. 

Prijavnicu je ispunio učitelj tehničke kulture i informatike Zoran Sardelić ne znajući što ih čeka. 

  

 

 

 

Zoran Sardelić: "Kroz ovaj projekt želja mi je bila učenicima približiti neka nova znanja i iskustva do kojih ne mogu doći kroz svoje redovno školovanje. Nikoga nisam posebno nagovarao da se uključi u projekt. Napravio sam kratku prezentaciju o samom projektu i obrazac kojeg sam poslao svim učenicima sedmih i osmih razreda. Želja mi je bila da pogledaju o čemu se radi i da sami odluče žele li biti dio toga. Od 58 učenika javilo ih se njih sedmero. Bio sam zadovoljan jer sam znao da na njih mogu računati." 

Vrijeme utrošeno na projektu je maksimalno dva i po mjeseca dok efektivno oko mjesec dana. Nakon što su istražili UN-ove ciljeve održivog razvoja, odlučili su se na izradu chatbota na temu Pristupačna i čista energija.Budući da je to veoma široko područje, u konzultacijama sa stručnjacima iz Stemi-ja i A1 Hrvatska krenuli su sa izradom svog EcoEnergyBota koji nudi odgovore na neka pitanja o energetskoj učinkovitosti. 

Učenici su se podijelili u dvije grupe. Jedna grupa je radila na dizajnu razgovora, smišljanju pitanja i odgovora te prevođenju na engleski, dok je druga grupa izrađivala programski kod koristeći open source framework RASA. Čitavo vrijeme rada na projektu učenici su na raspolaganju imali napisane materijale sa detaljno opisanim koracima rada te inspiracijska videa zaposlenika Stemi-ja.  

Korisnik EcoEnergyBot-a može dobiti odgovore na nekoliko pitanja o energetskoj učinkovitosti, solarnim panelima, grijanju, hlađenju, rasvjeti, izolaciji i pasivnim kućama. Mogućnosti nadogradnje i nastavka rada na ovom projektu su neograničene. 

Učenicima je rad na ovom projektu bio jako zanimljiv. Veselio ih je timski rad, podjela uloga u timu a bilo je potrebno dosta truda da bi ovo na kraju ovako ispalo. 

 
 

 

 


EcoEnergyBot u OŠ BLATO STEMI

EcoEnergyBot u OŠ BLATO STEMI

Članak  gospodina Zorana Sardelića, mentora učenika za  24sata  o radu na projektu

Tim Osnovne škole Blato u sastavu: Petar Borovina, Franka Borovina, Iva Cetinić, Ema Čerina, Sara Drušković, Karlo Petković i Barbara Tomašić uz mentorstvo učitelja Kristine Begić i Zorana Sardelića sudjelovao je u pilot projektu "Škola budućnosti" kojeg su pokrenuli tvrtke Stemi, Infobip i A1 Hrvatska. 

Prijavnicu je ispunio učitelj tehničke kulture i informatike Zoran Sardelić ne znajući što ih čeka.  

Zoran Sardelić: "Kroz ovaj projekt želja mi je bila učenicima približiti neka nova znanja i iskustva do kojih ne mogu doći kroz svoje redovno školovanje. Nikoga nisam posebno nagovarao da se uključi u projekt. Napravio sam kratku prezentaciju o samom projektu i obrazac kojeg sam poslao svim učenicima sedmih i osmih razreda. Želja mi je bila da pogledaju o čemu se radi i da sami odluče žele li biti dio toga. Od 58 učenika javilo ih se njih sedmero. Bio sam zadovoljan jer sam znao da na njih mogu računati."

Vrijeme utrošeno na projektu je maksimalno dva i po mjeseca dok efektivno oko mjesec dana. Nakon što su istražili UN-ove ciljeve održivog razvoja, odlučili su se na izradu chatbota na temu Pristupačna i čista energija. Budući da je to veoma široko područje, u konzultacijama sa stručnjacima iz Stemi-ja i A1 Hrvatska krenuli su sa izradom svog EcoEnergyBota koji nudi odgovore na neka pitanja o energetskoj učinkovitosti.

Učenici su se podijelili u dvije grupe. Jedna grupa je radila na dizajnu razgovora, smišljanju pitanja i odgovora te prevođenju na engleski, dok je druga grupa izrađivala programski kod koristeći open source framework RASA. Čitavo vrijeme rada na projektu učenici su na raspolaganju imali fenomenalno napisane materijale sa detaljno opisanim koracima rada te inspiracijska videa zaposlenika Stemi-ja. 

Korisnik EcoEnergyBot-a može dobiti odgovore na nekoliko pitanja o energetskoj učinkovitosti, solarnim panelima, grijanju, hlađenju, rasvjeti, izolaciji i pasivnim kućama. Mogućnosti nadogradnje i nastavka rada na ovom projektu su neograničene.

 

Raduje nas da smo mogli biti dio ovog projekta. Nadamo se nastavku suradnje mada u izmijenjenom sastavu jer neki učenici nakon završetka osmog razreda više nisu polaznici Osnovne škole Blato. 

 

Lijep pozdrav, 

Zoran Sardelić


NATJEČAJ ZA IZBOR RAVNATELJA
Važne obavijesti
JAVNI POZIVI I PONUDE
Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ ENGLESKOG JEZIKA - BLATO 2022

 

 

Konačni rezultati Županijskog natjecanja  iz engleskog jezika  

8 RAZRED

2A

2B

4A

4B

Blato - temperatura - prognoza

 

Koronavirus
NASTAVA NA DALJINU U OŠ BLATO
COVID 19 - VAŽNO
INFORMACIJE ZA RODITELJE
Ponude - IZLETI - EKSKURZIJE
KATALOG KNJIŽNICE OŠ BLATO

 

PREVENCIJA OVISNOSTI

Brošura za roditelje

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET
e- Škole Pilot Projekt

 

Zatraži pomoć - prijavi

NAJAVE
OSNOVNA GLAZBENA ŠKOLA

Zanimljivo i zabavno

MEMORI   GLAGOLJICA

 

Rezultati LiDraNo 2016

 

 

 

ZAŠTITA DJECE NA INTERNETU

kurikulum.petzanet.hr/VirtualnaUcionica

kliknite na donju sliku - poveznicu

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
NOTICA glazbeni mjesečnik

Pred nama je  prvi broj NOTICE

Kliknite na naslovnicu kako bi pročitali list i poslušali glazbene primjere.

Aktualno

Office365

Besplatna Office365 usluga i alati koji omogućuju suradnju i komunikaciju između svih sudionika u obrazovnom sustavu.

 

Svim učenicima, učiteljima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola omogućen je besplatan pristup alatima Office 365, koji ostvaruju uz korištenje svog elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr (kao za ocjene.skole.hr). Korisnici se sa svojim podacima prijavljuju  na adresi https://office365.skole.hr  i time dobivaju pristup svim Office 365 alatima i aplikacijama, i na računalu kod kuće, kao i u školi.
Forum
Korisni linkovi


Iz drugih izvora
CMS za škole logo
Osnovna škola Blato / 1. Ulica 25/2, HR-20271 Blato / os-blato.skole.hr / ured@os-blato.skole.hr
preskoči na navigaciju